alpakkaoppdrett

Alpakkaoppdrett

Er du interessert i å ha alpakkaer på gården din, eller ønsker du å utvide din eksisterende alpakkaflokk? Vi har alpakkaer til salgs og kan gi gode råd, veiledning og oppfølging. Se informasjonen nedenfor, og ta gjerne kontakt med oss.

Ta gjerne kontakt for en prat om alpakka

Tlf: (+47) 932 04 001
Tlf: (+47) 958 11 937
E-post: post@alpakkagaarden.no
Vi startet med alpakka i 2016, med fem alpakkahopper som ble levert fra Lille Alpakka i Nesbyen, og vi har i dag en flokk på ca 40 alpakkaer. Vi har drektige hopper og venter nye avkom sommeren 2024. Vi satser på avl og salg av livdyr. Alpakkaene er også gårdens produksjonsdyr som gir oss fiber (ull) som vi foredler til ferdig produkter. Alpakkaene brukes ofte som terapidyr i vårt Inn på tunet-tilbud. Vi tilbyr alpakkasafari og alpakkavandring på gården. Alpakkaene er flokkdyr, og dyra våre er vant til mennesker og besøk. Noen av alpakkaene er også trenet opp til å være med på alpakkavandring. Alpakkavandring er en guidet tur hvor deltakere leier sin helt egen alpakka på tur i skog og mark.

Bedekningstjeneste til dine alpakkahopper
I 2020 kjøpte vi avlshingsten NC Big Bang, en medium fawn (mellombrun) hingst fra Knapper Alpakka. BigBang har gitt oss brun, fawn og hvite criaer (babyalpakka). De er flotte! Gode utstillingsresulteter av avkom etter Big bang reservechampion brun hingst i 2023. Vi har champion svart hingst fra 2023 Alpakkagaardens Homer som vi leier ut fra 2023. Alpakkagaardens Gabriel er hvit hingst vi også leier ut. Suverene genetikk og en solid og stram kar som vi gir oss flotte avkom, både fibermessig, eksteriør og adferd. Vi leier ut Big Bang, Homer og Gabriel (Fawn, sort og hvit) hvis du ønsker bedekning av hoppene dine. Big Bang gir år etter år meget gode avkom. Han produserer i flere farger og er derfor en flott hingst å bruke i en farget hoppeflokk. Vi vurderer salg av Big bang i 2024. Ta kontakt for pris og dyrsku.

Vi tilbyr fri bedekning av unghopper det første året dersom du har kjøpt en unghoppe av oss som ikke er drektig. Alpakkaflokken vår er registrert i Norsk alpakkaregister (NAR) under navnet Alpakkagaarden. Alle dyrene våre har helseattest, er vaksinert og fulgt opp med vitaminer og mineraler. De får jevnlig klipp av negler, og fiberen klippes hvert år i april/mai. Alle alpakkaene blir trenet opp til å ha på seg grime. ?
Alpakkabarnehage2
Alpakkaer til salgs
Vi har flere dyr til salgs. Prisen starter fra kr. 25 000,- for grimetrenet og håndterbare vallaker. Drektige hopper fra 60.000,-.
(prisen varierer i henhold til dyrets stamtavle, kvalitet og andre egenskaper). Vi tilbyr en pakkepris med rabatt ved kjøp av 4 eller flere dyr.

Vi er opptatt av å avle slik at flokken totalt sett forbedrer seg. Vi ønsker jevn og god kvalitet på hele flokken fordi vi ønsker å utnytte all fiber til garn og alpakkaprodukter. Vi ønsker god helse og god adferd på alle dyr vi har. Vi er derfor nøye med å bruke hingster som har god stamtavle, god adferd og som har produsert gode avkom tidligere.

Alpakkautstillinger
Vi har flest hvite dyr, noen fawn (lysere enn brun), noen brune og noen sorte (true black). Det er avlet lengst på hvite alpakkaer, så de gir derfor fiber med best kvalitet. Hvit er også den dominante fargen hos alpakkaene. Hvit fiber anses som mest verdifull på grunn av den gode kvaliteten og fordi den kan farges.

Du finner nyttig informasjon på https://www.alpakkaforeningen.no/info/

Der kan du blant annet få informasjon om Norsk alpakkaregister (NAR). Du finner også en lenke til alpakkaveilederen.
alpakka
Generell informasjon om alpakkaer
Alpakkaen er et fredelig dyr som tilhører kamelslekten. Den kommer opprinnelig fra Altiplano, som er et stort område i Andesfjellene i Sør-Amerika. De har en gjennomsnittsvekt på 60-70 kg og en skulderhøyde på rundt 1 meter. Rundt 80 % av verdens alpakkaer befinner seg i Peru, men også USA og Australia har store bestanddeler. I Europe er det England har flest alpakkaer, og nå følger Norge etter. Det er per i dag 150 medlemmer av alpakkaforeningen her i landet.

Alpakkaens historie
Alpakkaens luksuriøse fiber har vært brukt i tusenvise av år. I Andesfjellene ble alpakkaene høyt verdsatt av Inka-indianerne, som var avhengig av disse dyra fordi de var en kilde til varme tekstiler og mat. Spanjolenes inntog i Sør-Amerika på 1500-tallet var nær ved å utslette alpakkaen, men de overlevde fordi de hadde trukket seg tilbake i fjellområder hvor de var utilgjengelige.

På 1990-tallet ble de første alpakkaene eksportert fra Peru til USA og Australia, og noen år senere ble de også eksporter til Canada, New Zealand og England. I Norge kom de første alpakkaene til Hornindal i Sogn og Fjordane i 2004/2005.

Alpakkaen er et svært populært dyr og spås derfor en lys fremtid her i Norge.

Har du noen spørsmål?
Ta kontakt med oss så finner vi en løsning.

Kontakt form
usercartphone-handsetcalendar-fullchevron-downarrow-left